Xylitol

Xylitol

 

Hodnocení: Výborné

Původ: Rostlinný

 

Březový cukr. Emulgátor, změkčovač pokožky, rozpouštědlo.

Xylitol patří mezi známá přírodní sladidla, někdy se mu říká i březový či dřevný cukr. Přirozeně se vyskytuje v lidském těle, ale i v přírodě, obsahují ho například maliny, jahody, oves, švestky, kukuřice a další.

Je ve formě bílého krystalického prášku, kde chutná jak cukr, dokonce dosahuje zhruba stejné sladkosti jako sacharóza, ale má o 40% méně kalorií. I díky tomu je bezpečný a citlivý k zubům, vhodný i pro diabetiky.

Dříve se nejvíce vyráběl z březové kůry, dnes především z kukuřičných klasů.

Používá se v kosmetice, ale i potravinářském či farmaceutickém průmyslu. Nejčastěji funguje jako aroma zajišťující sladší chuť.

Často jej můžete potkat ve složení zubních past, ústních vod, osvěžovačů vzduchu.

V zubních pastách má i pozitivní účinky na chrup a dutinu ústní.  Napomáhá opravit poškození zubní skloviny, snižuje tvorbu zubního povlaku, bojuje proti  vzniku zubního kazu.

Také funguje jako konzervant díky svým antimikrobiálním účinkům. Snižuje vznik bakterií a prodlužuje trvanlivost produktu.

Dokáže na sebe vázat vodu a zabraňovat její ztrátě, snižuje I ztrátu vlhkosti z produktu během používání.

Působí i jako pleťový a vlasový kondicionér. Může být použit i do šamponů, hydratačních krémů, kondicionérů apod.

Xylitol je považován za naprosto bezpečnou látku, dobře odbouratelnou v přírodě.