Xanthan Gum

Xantanová klovatina

 

Hodnocení: Výborné

Původ: Rostlinný

 

Gelující činidlo, zahušťovadlo.

Bezpečné při použití podle návodu.

 

Xanthanová guma se vyrábí fermentací kukuřičného škrobu s bakterií Xanthomonas campestris. Je ve formě světlého prášku rozpustného ve vodě, v oleji nikoliv.

Má výraznou vlastnost na sebe vázat opravdu velké množství vody. I proto se používá jako emulgátor, usnadňuje proces emulgace, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků, produkt činí lépe roztíratelným.

Zvyšuje hustotu vodné části kosmetického přípravku, nebo mění hustoty kapalných kosmetických prostředků. Produktům dodává konzistenci gelu, podporuje soudržnost ostatních látek.

Používá se v kosmetickém průmyslu (pleťových krémech, zubních pastách, pleťových mlékách a další), ale i potravinářství (E415) a farmacii. Xanthanová guma má také výrazné hydratační účinky.

Do pokožky přivádí velké množství vody a uzamyká ji tam. Vytváří na povrchu slabý ochranný film.

Zlepšuje vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje loupání a obnovuje pružnost. Vlasy zanechává jemné a pevné na dotek.

Stačí ji používat jen ve velmi malých koncentracích, do 1%. Je považována za naprosto bezpečnou látku.