Sucrose

Cukr (sacharóza)

 

Hodnocení: Výborné

Původ: Rostlinný

 

Sucrose  je přírodní látka, která se přirozeně vyskytuje v přírodě  a je velmi rozšířená. Je ve formě krystalické látky, sladké chuti.

Jedná se o důležitý metabolický produkt všech zelených rostlin, kde funguje jako transportní rozpustný sacharid.  Sacharóza je nejběžnějším a nejpoužívanějším sladidlem.

V těle se enzymaticky štěpí na glukózu a fruktózu, které se dále metabolizují. Ke zmíněné hydrolýze je třeba vitamín B, vápník, hořčík a další látky.

Pod názvem Sacharóza si můžeme představit více druhů cukru odlišného původu, patří sem například řepný cukr, třtinový cukr, stolní cukr a další.

Uplatnění nachází především v potravinářství, kde se používá jako sladidlo.

Může být použita i jako součást kosmetických produktů, kde funguje jako ochucovadlo, zvlhčovač, pleťový kondicionér a také ke zklidnění pokožky.