Sucrose
Cukr (sacharóza)
Hodnocení: Výborné
Původ: Rostlinný
Sucrose je přírodní látka, která se přirozeně vyskytuje v přírodě a je velmi rozšířená. Je ve formě krystalické látky, sladké chuti.
Jedná se o důležitý metabolický produkt všech zelených rostlin, kde funguje jako transportní rozpustný sacharid. Sacharóza je nejběžnějším a nejpoužívanějším sladidlem.
V těle se enzymaticky štěpí na glukózu a fruktózu, které se dále metabolizují. Ke zmíněné hydrolýze je třeba vitamín B, vápník, hořčík a další látky.
Pod názvem Sacharóza si můžeme představit více druhů cukru odlišného původu, patří sem například řepný cukr, třtinový cukr, stolní cukr a další.
Uplatnění nachází především v potravinářství, kde se používá jako sladidlo.
Může být použita i jako součást kosmetických produktů, kde funguje jako ochucovadlo, zvlhčovač, pleťový kondicionér a také ke zklidnění pokožky.