Sodium Lactate

Laktát sodný (sůl kys. mléčné)

 

Hodnocení: Výborné

Původ: Rostlinný

 

Sodium Lactate je sodná sůl kyseliny mléčné, specifická svou mírně slanou chutí. Ve formě bezbarvé viskózní kapaliny, rozpustné ve vodě. Vyrábí se fermentací cukrů z kukuřice nebo cukrové řepy.

Přirozeně je také produkována v lidské kůži a svalové tkáni, kde má na starost dostatečnou hydrataci a elasticitu. Sodium Lactate mohou používat i osoby s alergií na mléko, mléčný protein totiž neobsahuje.

V kosmetice se používá hlavně jako zvlhčovač, má výrazné hydratační účinky. Napomáhá zvýšit obsah vody v pokožce, ale i produktech samotných.

Často bývá náhradou pro glycerin. Má i mírné antimikrobiální a antioxidační účinky. Zvyšuje účinek dalších konzervantů. Bývá častou součástí hydratačních krémů a krému s anti-age účinkem.

Pokožce navrací elasticitu a vypíná jemné vrásky. Je vhodný i do šampónů, kondicionérů, tekutých i tuhých mýdel. Je citlivý na slunce, má mírné zesvětlující účinky.

Sodium Lactate je považován za naprosto bezpečnou a nesenzibilující látku, která je vhodná i pro osoby s citlivou a alergickou pokožkou. Také je v přírodě velmi dobře odbouratelný. 

Jen ve výjimečných případech může způsobit lehké podráždění u osob s extrémně citlivou pokožkou.