Sodium Benzoate
Benzoát sodný
Hodnocení: Přijatelné
Původ: Rostlinný
Benzoát sodný je sodná sůl kyseliny benzoové. Vyrábí se ve formě světlého krystalického prášku, je rozpustný ve vodě, v oleji jen částečně.
Zmíněná kyselina benzoová se přirozeně vyskytuje v přírodě, například v brusinkách, jablkách, skořici, meruňkách, ale třeba i mléčných výrobcích. Neutralizací s hydroxidem sodným se pak z ní vyrábí Benzoát sodný.
Používá se v kosmetickém i potravinářském průmyslu (E211), nejčastěji jako konzervant. Je velmi oblíbený pro svou velmi nízkou cenu. Má výrazné antimikrobiální a antimykotické účinky.
Účinně chrání produkt před tvorbou plísní, kvasinek a bakterií. Velmi dobře působí v kyselém prostředí, ideálně s pH 4,5 a nižší, naopak s pH 5 a vyšší je neúčinný.
V menší míře může pronikat kůží, ale v organismu se nehromadí, je metabolizován a následně vyloučen močí.
Benzoát sodný je povolen i v přírodní kosmetice, je považován za bezpečnou a nedráždivou složku.
Pouze u velmi citlivých jedinců může způsobit podráždění pokožky či očí. I přesto je stále zkoumán, některé studie poukazují na problematiku při jeho vysokých koncentracích – má mutagenní vlastnosti, negativně ovlivňuje lidské DNA.
V malém množství je však naprosto neškodný. V kosmetice se u bezoplachových produktů může používat až do maximální koncentrace 0,5%, u oplachujících se až do 2,5%, u zubních past do 1,7%.
Může být použit ve vlasové kosmetice (šampony, kondicionéry), hydratačních krémech, pleťových vodách apod.
Společně s Vitaminem C (kyselina askorbová) tvoří karcinogenní látku benzen, samotný ale není toxický ani karcinogenní. K tomuto faktu výrobci samozřejmě přihlížejí.