Pyrus cydonia

Kdouloň obecná

 

Hodnocení: Výborné

Původ: Rostlinný

 

Plody kdouloně jsou velmi aromatické, mají příjemnou ovocnou vůni. Dužina plodů obsahuje velké množství pektinu, kyseliny, slizy, cukry, silice, třísloviny, vitamin C, provitamin A, vitaminy skupiny B, z minerálních látek pak draslík, vápník, železo, měď, fosfor a zinek.

Plody se sice nekonzumují syrové, jsou však vynikající surovinou pro výrobu želé, marmelád, kompotů či dezertů. Ze sušených plodů se připravuje aromatický čaj, který se doporučuje při bolesti v krku, žaludečních těžkostech a průjmech.

Semena kdoule obsahují vysoký podíl slizových látek, olej, amygdalin a třísloviny. Extrakt či odvar z nich se v minulosti používal při kašli a trávicích těžkostech nebo jako kloktadlo při zánětech v ústní dutině.

Vnitřní použití semen se však nedoporučuje kvůli obsahu toxického amygdalinu. Plody i semena kdouloně mají široké možnosti využití rovněž v kosmetice.

Šťáva z kdoulí je výborná na ošetření pleti, stahuje rozšířené póry a vyhlazuje vrásky. Semena obsahují sliz, který chladí, zklidňuje a změkčuje pokožku.

V minulosti se používal na ošetření proleženin, drobných poranění a zanícených kloubů. Má příznivé účinky na drsnou nebo citlivou a popraskanou pokožku, je vhodný na ošetření popraskaných rtů, bradavek či prstů.

Ve vlasové kosmetice se extrakt z kdoule využívá jako součást přípravků na fixaci vlasů.

Do kosmetických produktů se kdoule přidává i kvůli příjemné ovocné vůni.

Adstringentní, tonikum, kondicionér pokožky, zvláčňující, protizánětlivý, proti akné, zmírňuje podráždění pokožky, chrání pokožku.