Phytic Acid

Kyselina fytová

 

Hodnocení: Výborné

Původ: Rostlinný

 

Konzervační, antioxidační, bělící vlastnost, zvlhčovač, zlepšuje pružnost pokožky, chelatační činidlo, proti stárnutí, deodorační vlastnost.

Bezpečné, pokud je používáno podle pokynů.

Kyselina fytová je látka nacházející se v mnoha rostlinných potravinách. Nazývá se také inositol hexafosfát a IP6.

Tato kyselina je primárním způsobem skladování fosforu v mnoha rostlinách, včetně fazolí, semen a ořechů.

Kyselina fytová známá jako fytát je antioxidační alfa-hydroxykyselina (AHA), která se získává ze semen obilovin, ovocných semen a otrub přírodních rostlin.

AHA zlepšují texturu pokožky a snižují známky stárnutí podporou vylučování buněk ve vnějších vrstvách pokožky a obnovením hydratace.

Mechanismus působení není zcela objasněn. Jedna hypotéza naznačuje, že AHA snižují koncentraci iontů vápníku v pokožce a chelatací odstraňují ionty z buněčných adhezí, které jsou tím narušeny, což vede k deskvamaci.

Účinek loupání kyseliny fytové byl popsán jako podobný účinkům jako u populárnější kyseliny glykolové, ale po aplikaci nevyžaduje neutralizaci.