Oleic Acid

Kyselina olejová

 

Hodnocení: Výborné

Původ: Rostlinný

 

Kyselina olejová je přirozeně se vyskytující kyselina. Patří do skupiny mastných kyselin a je archetypem omega 9 mastných kyselin. Má podobu bledě žluté až hnědé kapaliny s charakteristickým zápachem.

Ve vodě je nerozpustná. Je obsažená v různých živočišných a rostlinných tucích.

Charakteristická je pro olivový olej, kde tvoří 50-80 % jeho objemu.

V menší míře se pak nachází v oleji avokádovém, arganovém, slunečnicovém, kukuřičném, lněném, sojovém či kokosovém.

Z živočišných zdrojů to jsou pak máslo nebo sádlo. Využití nachází především v potravinářství a kosmetice.

Kyselina olejová je méně náchylná ke znehodnocení než jiné tuky, a proto se používá při konzervování potravin.

Potraviny s jejím obsahem vydrží déle čerstvé i bez chlazení. Nachází se hlavně v pekárenských potravinách, jako jsou chleby, koláče apod.

V kosmetice se používá jako čisticí prostředek využívaný hlavně při výrobě mýdel a čisticích prostředků do domácnosti.

Toto povrchově aktivní činidlo zlepšuje texturu kosmetických přípravků a má také změkčující funkci.