Niacin

Kys. nikotinová, niacin (vit. B3)

 

Hodnocení: Výborné

Původ: Rostlinný

 

Vitaminový antioxidant, zmírňuje podráždění, chrání pokožku, regulátor buněčného metabolismu, proti stárnutí, lifting, zmírňuje záněty, vyživuje a léčí pokožku.

Pojmem vitamin B3 (niacin) se v přírodě označuje souhrnně dvojice kyselin – kyseliny nikotinové a nikotinamidové. Niacin je jedním z vitaminů skupiny B.

Působí především v játrech, kůži, střevech a kostní dřeni. Tento vitamin je důležitý k uvolňování energie ze sacharidů.

Důležitým zdrojem niacinu jsou mléčné výrobky, drůbež, ryby, libové maso, ořechy a vejce.

Niacin podporuje funkci zažívacího ústrojí, kůže a nervů, udržuje normální tělesný růst a přiměřenou zásobu energie, podporuje syntézu žlučových solí, potřebných pro trávení tuků a vstřebávání živin rozpustných v tucích (vitamíny A , D, E a K).

Vitamin B3 také reguluje syntézu hormonů (tyroxin, inzulín, růstový hormon). Pomáhá udržovat zdravý mozek, zmírňuje deprese a úzkostné stavy.