Nasturtium officinale

Potočnice lékařská (řeřišnice)

 

Hodnocení: Výborné

Původ: Rostlinný

 

Zelené listy potočnice se přidávají do salátů, pomazánek a polévek. Mají pikantní, mírně pálivou chuť podobnou ředkvičkám nebo řeřiše seté. Oblíbená je např. ve Francii a Velké Británii, kde se pěstuje.

V čerstvé podobě obsahuje velké množství vitaminů C a K, dále vitaminy A, E, B2, B6, beta karoten, hořčičné oleje a silici glykonasturtin, z minerálů vápník, mangan, hořčík či síru. Její konzumace se doporučuje při jarní únavě, na podporu imunitního systému i pročištění organizmu.

Z natě, která obsahuje glykonasturtin a hořčinu, se připravuje čaj pro povzbuzení chuti do jídla, na podporu správné funkce trávení a žlučníku a stimulaci vylučování žluče. Podobné použití má i šťáva, která se užívá ředěná vodou.

V lidovém léčitelství se užívala potočnice také na ulehčení vykašlávání. Semena v minulosti sloužila jako náhražka hořčice. Zevně se šťáva z listů doporučuje při kožních chorobách, ekzémech i na podpoření růstu vlasů.

Pro své antioxidační účinky se extrakt z potočnice používá v kosmetice jako přísada do různých prostředků k péči o pleť a vlasy.

Pozor, při nadměrném vnitřním užívání může podráždit sliznici močového měchýře.