Malic Acid

Kyselina jablečná

 

Hodnocení: Výborné

Původ: Rostlinný

 

Kyselina jablečná je karboxylovou kyselinou s výrazně kyselou chutí. Má pevné skupenství v podobě bílého prášku, který je dobře rozpustný ve vodě.

Může pocházet z různých zdrojů, a to jak z přírodních, tak syntetických.

V přírodní podobě ji najdeme například v ovoci, a to především nezralém, jako jsou zelená jablka, hrušky, meruňky či hroznové víno. Jedná se o látku, která působí velmi příznivě, má antioxidační a protizánětlivé účinky.

Kyselina jablečná se v kosmetice využívá především pro vyrovnání pH výrobků. Má také výborné exfoliační účinky díky obsahu AHA kyselin, podporuje hydrataci pokožky a stimuluje v ní produkci kolagenu.

Při vnitřním užití pomáhá zmírňovat únavu a podporuje činnost metabolismu či imunitního systému.

Kyselina jablečná se přidává také do potravin, kde plní funkci konzervantu. Pokud by se ovšem konzumovala neředěná, může dojít k alergické reakci (vyrážka, svědění apod.).

Taková reakce může nastat i v případě aplikace na pokožku. Jinak nejsou známy nežádoucí účinky kyseliny jablečné na lidský organismus.