Magnesium Stearate
Stearát hořečnatý
Hodnocení: Výborné
Původ: Rostlinný
Stabilizátor emulzí, dobře promaštuje tearan hořečnatý vzniká spojením síranu hořečnatého (např. součást mořské vody) a kyseliny stearové (ta se přirozeně vyskytuje v tucích rostlinných i živočišných).
Používá se ve formě bílého, jemného prášku s nenápadnou vůní.
V kosmetickém i farmaceutickém průmyslu se stearan hořečnatý používá primárně jako lubrikant, neboť zlepšuje kluznost a roztíratelnost (pokrývají se jím tobolky a prášky).
Také zvyšuje hustotu tukové části produktu a zmírňuje jeho průhlednost (dodává mléčné zabarvení).
Zabraňuje emulzím, aby se oddělovaly, čímž je stabilizuje. Přípravku dodává hutnou, mléčnou texturu.
Protože se kyselina stearová, ze které se stearan hořečnatý vyrábí, získává z rostlinných i živočišných zdrojů, nemusí být tato látka vhodná pro vegany.