Magnesium Stearate

Stearát hořečnatý

 

Hodnocení: Výborné

Původ: Rostlinný

 

Stabilizátor emulzí, dobře promaštuje tearan hořečnatý vzniká spojením síranu hořečnatého (např. součást mořské vody) a kyseliny stearové (ta se přirozeně vyskytuje v tucích rostlinných i živočišných).

Používá se ve formě bílého, jemného prášku s nenápadnou vůní.

V kosmetickém i farmaceutickém průmyslu se stearan hořečnatý používá primárně jako lubrikant, neboť zlepšuje kluznost a roztíratelnost (pokrývají se jím tobolky a prášky).

Také zvyšuje hustotu tukové části produktu a zmírňuje jeho průhlednost (dodává mléčné zabarvení).

Zabraňuje emulzím, aby se oddělovaly, čímž je stabilizuje. Přípravku dodává hutnou, mléčnou texturu.

Protože se kyselina stearová, ze které se stearan hořečnatý vyrábí, získává z rostlinných i živočišných zdrojů, nemusí být tato látka vhodná pro vegany.