Histidine

Histidin

 

HodnoceníVýborné

Původ: Rostlinný

 

Histidin je jednou z nejběžnějších přírodních aminokyselin. Poprvé byl izolován německým lékařem Albrechtem Kosselem v roce 1896. Aminokyseliny jsou stavební bloky bílkovin.

Histidin je druhou z tzv. semi-esenciálních aminokyselin (první je arginin, se kterým má histidin také velmi podobné vlastnosti). Semi-esenciální aminokyseliny jsou takové aminokyseliny, které si organismus nedokáže v dostatečném množství vyrobit sám, a proto je nutné mu tyto látky dodat nejlépe vhodnou stravou.

Histidin je účinnou složkou proti alergiím a stresu. Hraje také důležitou roli při zotavování se po invazivních a oslabujících zákrocích. Spolu s vitaminy B3 a B6 se podílí na tvorbě histaminu, což je hormon, který se uplatňuje právě při alergických reakcích.

Dále podporuje trávení a také sexuální funkci. Je doporučován k prevenci infarktu a léčbě vysokého tlaku. Přispívá k tvorbě hemoglobinu a je tak vhodný i k léčbě anemie (chudokrevnosti).

Je rovněž důležitý pro tvorbu bílkovinného pouzdra, které má za úkol chránit nervy tím, že se podílí na syntéze myelinu.

Proto se může používat jako prevence vzniku degenerativních poruch centrálního nervového systému jako jsou Parkinsonova nebo Alzheimerova nemoc.

Nedostatek histidinu se projevuje jako fibromyalgie (chronický únavový syndrom) a u dětí má za následek nervové potíže.

V kosmetice se používá jako parfémová přísada a prostředek na úpravu vlasů s antistatickým účinkem.

Má také antioxidační účinek a pomáhá tak neutralizovat volné radikály. Působí také jako zvlhčovadlo a může pomoci předcházet různým druhům kožních infekcí a zvýšit ochranu pokožky proti UV záření.