Cholesterol
Cholesterol
Hodnocení: Výborné
Původ: Rostlinný
Stabilizátor emulze, kondicionér pokožky, regulátor viskozity, zvláčňující, emulgovatelný Cholesterol je bílý prášek téměř bez zápachu pocházející z vlny (vedlejší produkt při čištění (praní) vlny).
Mazivo podléhá alkalické hydrolýze, při které se získá lanolin alkohol, ze kterého se extrahuje cholesterol.
Cholesterol je nedílnou součástí všech buněčných membrán zvířat a pomáhá udržovat funkčnost buněk a udržovat buněčnou membránu neporušenou. Kromě toho je důležitým předchůdcem steroidních hormonů, jako je estradiol a kortizol, žlučové soli a vitamin D.
Cholesterol dodává texturu kosmetickým výrobkům, jako jsou emulze a krémy. Typicky se v kosmetice používá v rozmezí 0,1% až 1,0%, ale k výrobě nasycených formulací lze použít až 5% cholesterolu.
Cholesterol lze také použít ke stabilizaci liposomů pro orální nebo povrchové použití. Cholesterol je přirozenou součástí lipidů kůže a mazu a je považován za bezpečný.
Cholesterol se používá v mnoha aktuálních kosmetických a farmaceutických přípravcích.
Je popsán jako nedráždivý nebo mírně dráždivý pro pokožku a je dobře snášen v dávce 1%. Cholesterol má změkčující účinek a snižuje ztrátu vlhkosti z pokožky. Navíc zvyšuje penetraci farmaceutik a kosmetiky pokožkou.