Carrageenan

Karagenan (získává se z řas)

 

Hodnocení: Výborné

Původ: Rostlinný

 

Pojivo, zahušťovadlo.

Karagenan je sulfátový polysacharid. Získává se extrakcí z červených řas, nejčastěji z puchratky kadeřavé (Chondrus crispus).

Karagenan (želatinový extrakt nebo prášek z řasy puchratky) je často používanou látkou v potravinářství (označení E407), kde se používá jako stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo - gelující prvek (vytváří gely a husté emulze).

Karagenan je veganskou a vegetariánskou variací živočišné želatiny. Přidává se i do potravin, které se používají při redukčních dietách, protože při požití má schopnost zvětšovat svůj ​​objem, a tím způsobuje pocit nasycení. Také ho najdeme v mnoha potravinových doplňcích (např. pro kulturisty).

V lékařství se používá jako prostředek na zklidnění kašle.

V kosmetice plní funkci emulgátoru. Uplatňuje se jako prostředek pro hydrataci a doplnění minerálů v pokožce (obsahuje mangan, zinek, vápník, hořčík).

Používá se k výrobě pleťových gelů a gelů na vlasy, zahušťuje pěny přípravků a stabilizuje emulze.

V šamponech usnadňuje rozčesávání (vlasy jsou pak lesklé a hladké).

Posiluje strukturu vlasu a obnovuje jeho elasticitu.