Carrageenan
Karagenan (získává se z řas)
Hodnocení: Výborné
Původ: Rostlinný
Pojivo, zahušťovadlo.
Karagenan je sulfátový polysacharid. Získává se extrakcí z červených řas, nejčastěji z puchratky kadeřavé (Chondrus crispus).
Karagenan (želatinový extrakt nebo prášek z řasy puchratky) je často používanou látkou v potravinářství (označení E407), kde se používá jako stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo - gelující prvek (vytváří gely a husté emulze).
Karagenan je veganskou a vegetariánskou variací živočišné želatiny. Přidává se i do potravin, které se používají při redukčních dietách, protože při požití má schopnost zvětšovat svůj objem, a tím způsobuje pocit nasycení. Také ho najdeme v mnoha potravinových doplňcích (např. pro kulturisty).
V lékařství se používá jako prostředek na zklidnění kašle.
V kosmetice plní funkci emulgátoru. Uplatňuje se jako prostředek pro hydrataci a doplnění minerálů v pokožce (obsahuje mangan, zinek, vápník, hořčík).
Používá se k výrobě pleťových gelů a gelů na vlasy, zahušťuje pěny přípravků a stabilizuje emulze.
V šamponech usnadňuje rozčesávání (vlasy jsou pak lesklé a hladké).
Posiluje strukturu vlasu a obnovuje jeho elasticitu.