Canola

Canola (kultivace řepky)

 

Hodnocení: Výborné

Původ: Rostlinný

 

Užívá se z ní olej, zklidňuje pokožku.

Řepka jarní neboli canola je kultivarem řepky olejky. Hojně je pěstována především v Severní Americe, a to kvůli následné produkci oleje. Často se geneticky modifikuje pro vyšší odolnost vůči extrémním podnebním podmínkám. U nás se canola pěstuje také, ale kvůli přísným regulacím Evropské unie není geneticky modifikovaná. Řepka jarní se řadí do čeledi brukvovitých a dorůstá výšky až dva metry. Má mohutné kořeny, rozvětvenou lodyhu a květy se vyskytují v hroznech.

Ze semen se získává olej, který se používá jak v potravinářství, tak pro kosmetické účely. Canola má oproti klasické řepce olejce nižší obsah některých kyselin či glukosinolátů, a naopak vyšší obsah omega-3 mastných kyselin a vitaminu E, který je silným antioxidantem.

Do kosmetických přípravků se řepkový olej přidává kvůli vysokému obsahu antioxidantů a také omega-3 a 6 mastných kyselin (těch obsahuje dokonce více než olivový olej).

Nenasycené mastné kyseliny přispívají k výživě pleti a chrání ji před předčasnými známkami stárnutí.

Řepkový olej také zjemňuje pleť, podporuje její hydrataci a pomáhá udržovat její přirozenou hydrolipidovou vrstvu.

Je vhodný také k masáži nehtových lůžek nebo jako zábal na oslabené, lámavé vlasy.