Beta vulgaris (var. Rubra)
Červená řepa (sušená)
Hodnocení: Výborné
Původ: Rostlinný
Barvivo a účinná pozitivní složka, zklidňuje a čistí.
Červená řepa je dvouletá, zřídka vytrvalá bylina z čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae). Byla využívána už ve starověkém Římě, kde sloužila jako potravina i léčivo. Nejčastěji se používá její kořen, ale i listy.
Řepa červená obsahuje betain, minerální látky, jako např. draslík, vápník, železo, zinek, sodík, hořčík, jód, měď, selen, lithium a vitaminy zejména skupiny B či vitamin C a E. Další složky tvoří betakaroten, rubidium, cesium, antokyany, rostlinné barvivo betanin, pektin a další látky.
Z červené řepy se připravují šťávy, přidává se do různých jídel nebo se nakládá. Nadměrné konzumaci červené řepy by se měli vyvarovat diabetici a lidé trpící močovými kameny.