Anthocyanins
Antokyany
Hodnocení: Výborné
Původ: Rostlinný
Rostlinná barviva, mají antioxidační účinky.
Antokyany jsou skupinou přírodních látek, konkrétně barviv rozpustných ve vodě, a to modrých, červených nebo fialových. Intenzitu barevného odstínu pak ovlivňuje pH prostředí, ve kterém se látka vyskytuje. V kyselém prostředí je barvivo červené/oranžové, v zásaditém pak modré/fialové.
Antokyany však nejsou jen barvivy, mají také výrazně antioxidační účinky. Přirozeně se vyskytují hlavně v květinách a ovoci jako brusinky, maliny, švestky nebo třešně a nemají negativní účinky na lidské zdraví.
Mezi nejbohatší zdroje antokyanů však patří arónie a plody černého bezu. Antokyany se jakožto barvivo získávají z různého ovoce, a sice lisováním (hlavně slupek). Takto získaný výtažek se poté vysuší a používá se do džusů, ovocných šťáv, jogurtů, zmrzlin a různých dalších potravin.
Antokyany se řadí nejen mezi výborné přírodní antioxidanty, ale mnohé z nich také působí proti zánětům, virům apod. Potraviny bohaté na antokyany pomáhají snižovat tlak a jsou vhodné při infekcích močového systému.