Acer saccharinum

Javor stříbrný (cukrodárný)

 

HodnoceníVÝBORNÉ
Původ: Rostlinný
Javor cukrový je listnatý opadavý strom z čeledi mýdelníkovitých. Tento široce sloupovitý javor pochází z východu Severní Ameriky (Kanada), kde se běžně vyskytuje v lesích, a je to zde nejvyšší z javorů, dorůstá do výšky 30–37 m.
V mládí je jeho růst poměrně pomalý, poté rychlý. Kmen je štíhlý a obsahuje cukernatou šťávu. Rod Acer obecně čítá kolem 120 - 150 druhů, který se dále dělí do 14 morfologicky vymezených sekcí a sérií.
Mezi další známé druhy patří například Javor klen (Acer pseudoplatanus), Javor dlanitolistý (Acer palmatum) nebo Javor stříbrný (Acer saccharinum).
Sladká míza z kmene javoru cukrového nebo černého se používá na výrobu javorového sirupu a cukru.
Javorový sirup je tedy čistě přírodní sladidlo (obsahuje hlavně vodu a sacharózu) a nachází se v něm látky jako kyselina listová, vitaminy A a D nebo vitamíny skupiny B. Z minerálních látek je javorový sirup zdrojem vápníku, hořčíku, manganu, zinku, draslíku či železa. Javorové dřevo se běžně využívá v truhlářství. Nezastupitelnou roli má ve výrobě smyčcových hudebních nástrojů (evropských). K tomu účelu slouží Javor klen, tradičně především z oblasti Bosny.