Vlasy, pleť i tělo – nechte je okusit kouzlo přírodních olejů

Kosmetické oleje jsou čím dál oblíbenější. Jsou dokonalým přírodním bohatstvím a s láskou pečují o bezchybný vzhled pokožky a vlasů. Koupit výrobek s obsahem přírodního tekutého zlata? Milovnice organické kosmetiky často čtou ve složení výrobku – jenže v INCI nemusí být na první pohled zřejmé, jak došlo ke zpracovaní obsažených olejů. Přitom však právě na něm závisí účinnost aktivních látek, jež oleje obsahují – a kvůli kterým je zbožňujeme.

Jejich široké využití hravě strčí do kapsy i konvenční kosmetiku – a to klidně hned několik produktů najednou. Řeč je totiž o rostlinných přírodních olejích. Ty jsou nezbytnou součástí péče o pleť, pokožku těla i vlasy, a tak nahradí hned několik kosmetických výrobků z vaší police. Naučte se vybírat ty pravé olejíčky, nebo kosmetiku, jež je obsahuje, a vychutnejte si jejich blahodárný vliv na vaši krásu – protože není olej jako olej.

Čemu se vyhnout

Pokud společnosti chtějí maximalizovat zisk a nabídnout levný produkt, pak tomu odpovídá také průběh výroby finálního produktu. Nejlepší formou zpracování oleje je lisování za studena. Šetrné lisování zachovává cenné látky a nemění  důležité vlastnosti oleje, kdežto nešetrná rafinace nebo extrakce zbavují olej aktivních složek a ten tak ztrácí výživovou nebo kosmetickou hodnotu.

Lisování za studena neochuzuje olej o cenné látky, jeho trvanlivost však může být nižší. Takto zpracované oleje se označují také jako panenské a extra panenské. Šetrné zpracování bez použití vysokých teplot nesnižuje obsah látek, jako jsou vitamíny, mastné kyseliny a živiny.

Rafinované oleje se získávají extrakcí za použití vysokých teplot a organických rozpouštědel. Při procesu vzniká rovněž řada toxických látek, které se musí následnou rafinací odstranit. Díky způsobu výroby oleje však přichází také o své blahodárné složky. Jde tedy o čistý olej bez původní chuti a vůně, s ochuzenou kvalitou.

Jak vypadá čistý a zdravý olej? Jemně voní a chutná po ingredienci, ze které je vyroben – například mandlový má jemnou oříškovou mandlovou vůni. Zpracování oleje by mělo být vždy uvedeno na jeho obalu. Nicméně jak se vyznat v INCI hotových produktů, které oleje obsahují? Tady pomůže důvěřovat značkám, které konkrétní zpracování olejů ve složení uvádějí. Jsou totiž brandy, které kvalitu jednotlivých složek dokládají označením příslušným certifikátem, díky čemuž můžete najít ten pravý poklad pro vaši pleť či vlasy.

Království za krásnou pleť

Oleje na pleť a pokožku těla by měly být aplikovány ideálně hned po odlíčení nebo po sprše ještě na vlhkou kůži. Výsledkem je nejen hydratace, ale také příjemný a překvapivě nemastný pocit. Výhodami používání olejů jsou také výživa a žádoucí omlazení pokožky. Proto doporučujeme použití čistých olejíčků, jejich směsí i výrobků z nich – vždy však nejlépe těch za studena lisovaných pro autentické a viditelné účinky.

Silné a zdravé vlasy

Krásné vlasy? S kvalitními oleji je to hračka. Čisté oleje jsou vhodné pro zábaly i masky – stačí nanést na umyté vlhké vlasy a nechat působit hodinu v šátku. Díky teplu účinné látky proniknou přímo do vlasů – budou lesklé, pevné a vyživené. Některé uživatelky olejů dokonce používají olejíčky ještě před mytím – odpadá tak nutnost použití kondicionéru, olej stačí důkladně vymýt přírodním šampónem. Stačí si najít tu správnou rutinu a pravidelnost vás odmění zdravými vlasy – zkrátka krásou z přírody.

Jak se vám líbí používání olejů? Máte nějaký oblíbený? Napište nám do komentářů pod článek své vlastní nápady a tipy.

TIP: Le Serum přírodní sérum s 5 oleji a 2 druhy mořských řas pro omlazující vzhled.