VEGAN kosmetika - 3 důvody, proč nejsme fanoušky

Milujeme kvalitní a přírodní kosmetiku – a ta je vhodná rovněž pro vegetariány, vegany a všechny, kdo mají rádi přírodu a zvířata. Přesto nejsme kamarádi s označením kosmetiky Vegan certifikátem. Bio kosmetika totiž může být veganská i bez nálepky, nemyslíte? Mnoho veganů a příznivců ''čisté'' přírodní kosmetiky hledá na produktech zelené logo Vegan, označující sortiment za veganský. Na našich produktech však takové logo nenajdete. Jestliže vás napadá otázka PROČ, rádi odpovíme. Ne všechno je zlato, co se třpytí. A ani s vegan certifikací to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

Co je Vegan certifikát?

Zelené logo označuje kosmetické a potravinářské produkty, jejichž složky ani finální podoba nebyly testovány na zvířatech a neobsahují žádné živočišné látky. A to je moc fajn – souhlasíme s vámi. Kde je tedy zakopaný pes? Každý, kdo chce koupit skutečně přírodní produkt, by měl číst dál.

Důvod číslo jedna – včelí zázrak

Prvním důvodem, proč nejsme zastánci veganské kosmetiky, respektive kosmetiky označené příslušným certifikátem, je ten, že produkty nesmějí obsahovat včelí vosk a med. Chápeme a respektujeme vegany a vegetariány, kteří z etických důvodů milují všechna zvířata stejně. Včelí vosk a med jsou pro nás však cennými dary přírody, které jsou neskutečně zdraví prospěšné, proto kosmetiku, která tyto látky obsahuje, nezavrhujeme. To však neznamená, že nenabízíme také produkty, které je neobsahují a jsou tak vhodné třeba právě pro vás.

Důvod číslo dvě – a co chemie?

Certifikát Vegan jsme popsali. Uděluje jej společnost Vegan Society, která samozřejmě udává hned několik kritérií, jimiž musí dané produkty projít, aby jej získaly. S naší filozofií se tato certifikace nepřátelí, protože certifikát nezohledňuje použití chemie. Logo Vegan ani zdaleka nemusí znamenat, že se jedná o čistě přírodní produkt, pocházející z rostlinných složek. Naopak – mnoho takto označených přípravků je plných chemie a syntetických nebo nebezpečných látek. Proto nezaměňujte přírodní BIO kosmetiku za vegan kosmetiku, která čistě přírodní být nemusí. To je důvodem, proč se naučit číst ve složení kosmetických přípravků – ale o tom zase příště.

Důvod číslo tři – marketing

Protože hodně z vás touží po zelené přírodní kosmetice, jsou některé certifikáty využívány jednoduše marketingově. Díky logu Vegan se prodá více kosmetiky, než kdyby logo nenesla, to je přece jasné. Nechceme tím říct, že je všechna vegan kosmetika špatná. Chceme jen naznačit, že si označení může koupit v podstatě jakákoli společnost, která do svých výrobků nepřidává živočišné produkty a netestuje na zvířatech ve fázích výroby celého procesu, ale nikdo už vám neřekne, kolik chemie na pleť nanášíte – proto čtěte a zbystřete, kdykoli uvidíte certifikát vegan. Jak se nesplést? Zajímejte se o další přírodní certifikáty a o složení kosmetiky – jedině tak koupíte to, co hledáte, ať už patříte do jakékoli skupiny.