Tři kroky pro krásnou pleť – zamilujte se do rutiny

Představte si, že vaše pleť může být krásná každý den. Žádná pleť není dokonalá, ale v její nedokonalosti je její síla. Podívejte se s námi na tři jednoduché kroky, které směřují k jedinému – k rozjasnění a kráse pokožky.

Krok číslo jedna: Keep it clean!

Čistota je základem pro pěstění krásné a zdravé pleti. Správné čištění pokožky ji pomůže zbavit se nečistot v podobě částeček plynoucích z průmyslového znečištění, smogu, klimatu a stresu. Pravidelná rutina vyčistí povrch pleti i póry, aniž by zamezila tvorbě kožního mazu nebo zavřela póry – protože obojí patří mezi důležité kožní funkce, které vytvářejí zdravé prostředí i ochranu pokožky. Je třeba vybírat správné postupy a kosmetiku – některá mýdla a toniky mohou způsobit dehydrataci a podráždění pokožky.

Jak tedy čistit pleť správně? Ideální volbou pro zachování rovnováhy kůže je čistící mléko, olejíček nebo balzám. Takové čištění je překvapivě vhodné také pro mastnou a velmi mastnou pokožku se sklonem k akné. Pomůže obyčejná voda, jemný mastný čistící produkt na přírodní bázi a měkoučký make-up eraser, tedy ručníček určený na očistu pleti, šetrný k jemné pokožce obličeje. Pleťový ručník jemně odstraní odumřelé buňky. Díky tomu postačí použití peelingu jednou za čas, aby se dostavily dokonalé výsledky. Peeling můžete kombinovat s vhodnou čistící maskou, před použitím hloubkové očisty však nezapomeňte použít obličejový napařovač nebo teplý ručník pro otevření pórů. Při dodržování pravidelného rituálu pro čistou pleť bude odměnou vyrovnaná pokožka, která se nebude projevovat začervenáním, pupínky ani přílišnou mastnotou.

Krok číslo 2: Chraňte pleť před dehydratací

Aby se vaše pleť přiblížila k dokonalosti, je potřeba zaměřit se na dva aspekty: hydratovat a zabránit ztrátě vody z pokožky. Hydratační produkty pleť vyživí a zvláční, avšak je potřeba dbát také na hydrataci zevnitř – a neustále doplňovat tekutiny. Pro rozjasněnou a hydratovanou pokožku tak nestačí zvolit jen kvalitní a nejlépe přírodní produkt, ale rovněž dostatek pitného režimu – nejlépe v podobě čisté vody. Pro udržení vody v pleti je vhodné nanášet oleje, séra či jiné přípravky na vyčištěnou, ještě vlhkou pleť. Tak pokožku nejenže skutečně zvlhčíte, ale pomůžete jí udržet vodu. Takže jak na správnou hydrataci v kostce? Navlhčená pokožka, kvalitní vyživující sérum a nezbytný hydratační pomocník v podobě másla, oleje či krému jsou bojovníky proti suché, podrážděné a šupinkovaté pleti.

Krok číslo tři: Nevyhýbejte se problémům, vyřešte je

Problémy pleti mají často příčinu uvnitř organismu nebo v nerovnováze pokožky. Existuje mnoho přípravků na různé kožní potíže, avšak ne každý skutečně pomůže. Jedním problémem pleti totiž může být konvenční kosmetika. Ta slibuje řešení dané potíže tak, že vyléčí symptomy, ale díky chemickému složení, které je často škodlivé pro vaše zdraví, způsobí další – a tím se nešťastná pokožka dostává do kolotoče nepěkných problémů, které ji trápí.

To, co se zdá jako nekonečný nepříjemný koloběh, dokáže během dní nebo týdnů zvrátit čistá organická kosmetika a odhalení příčiny projevujících se příznaků. Proto je důležité naučit se naslouchat svému tělu, zajímat se o skutečné příčiny a hledat produkt, který pleť nezatíží a nezpůsobí jí další neplechu. Tady platí – méně je více. Ani problematická pleť si nezaslouží trápení v podobě chemických dryáků a přemíry čištění, které jí ve většině případů škodí. Hýčkejte svou pokožku a zacházejte s ní jemně, něžně a s láskou – jedině tak bude vaše pleť rozzářená a nádherná – a především pak zdravá.