Tajemství hydrofilních olejů. Víte, jak a proč je používat?

Hydrofilní oleje. Pojem, který jistě znáte... ale znáte také pravidla jejich použití? Patří na obličej, nebo nepatří? A k čemu jsou dobré? Pro všechny, kdo zatím neobjevili jejich kouzlo, máme pár tipů, díky kterým... propadnete jejich kouzlu.
Hydrofilní oleje nejsou jen tak obyčejné oleje. Jsou to totiž oleje, které navíc obsahují ještě jednu důležitou složku – emulgátor. Emulgátory slouží v kosmetice k tomu, aby dvě zdánlivě neslučitelné složky (například olej a voda) vytvořily jednu homogenní směs. A právě díky emulgátoru se hydrofilní oleje povyšují na přípravek ideální pro... dokonalé odlíčení pleti. 

Hydrofilní olej? Odličovač, který si získá i vaši pleť

Oleje, které obsahují emulgátor, dokážou ve spojení s vodou vytvořit naprostou magii pro odlíčení pokožky. Právě emulgátor způsobí, že olej s vodou emulguje a rozpustí se do jemné a hutné tekutiny konzistence odličovacího mléka, která spolehlivě rozpustí všechny nečistoty včetně líčidel. A tady se dostáváme k důležitému poznatku: hydrofilní oleje jsou odličovací oleje, které si hravě poradí s voděodolným make-upem i SPF filtry. 
Kdy nemusíte oleje použít? Pokud jde o běžný den, kdy vaši pokožku zdobí jen obyčejný krém bez líčidel a SPF ochrany, můžete odlíčit pouze tonerem a hydrolátem.
K čemu hydrofilní olej rozhodně neslouží? To je přece jasné! Protože jde primárně o přípravky určené k odlíčení, nepatří na pleť jako náhražka séra, oleje či krému. 
Jak na odlíčení pomocí hydrofilních olejů? Malé množství oleje vmasírujte do pleti, následně si namočte ruce a pokračujte v masáži. Emulgovaná směs v podobě mléka odlíčí zbytky make-upu a nečistot, aniž by vysušila pokožku a narušila její pH. Nakonec obličej opláchněte a zbytky přípravku odstraňte teplým vlhkým obličejovým ručníkem nebo tamponem. Hotovo!

Způsobil vám hydrofilní olej pupínky nebo šupinky?

V některých případech hydrofilní olej zkoušíte, ale pokožka je buď úplně vysušená, nebo naopak aknózní. Ach jo, co s tím? Za vším hledejte nesprávné použití nebo vynechání důležitých kroků. 
  1. Po emulgaci a odlíčení vždy smyjte zbytky nečistot a olejů nejen vodou, ale i teplým vlhkým ručníkem či tamponem. Teprve pak následuje vaše beauty rutina.
  2. Nepoužívejte jako náhražku séra, krému oleje. Slouží k odlíčení.
  3. Vyhněte se přípravkům s agresivními emulgátory (například PEG).

Šetrné přírodní emulgátory? No jasně!

Jak už jsme zmínili, není emulgátor jako emulgátor. Možná se vám zdá, že jste zakoupili bezva přírodní olej, vždyť co by taky na oleji bylo toxické, že? Ale i v případě hydrofilních olejů stojí za to zkoumat složení. Nespletete se jedině tehdy, zvolíte-li přípravek s rostlinnými a šetrnými přírodními emulgátory. 
Syntetické emulgátory jsou označovány jako PEGY. PEG (Polyethylen Glykol) a PPG (Polypropylen Glykol) jsou potenciálně nebezpečné tím, že se při jejich výrobě používají velmi jedovaté plyny. Výrobky, v jejichž INCI je objevíte, mohou obsahovat karcinogeny.
Na obalech ve složení kosmetiky je hledejte nejčastěji pod označením PEG-4, PEG-100 Stearate, případně s příponou -eth (Laureth-4, Ceteareth 33, apod.). Je jich velké množství, při nejistotě je snadno můžete zadat do vyhledávače na internetu – a snadno tak ověřit jejich původ.

A které emulgátory naopak ve složení hydrofilních olejů vítat?

Například:

  •  Polyglyceryl-10 Laurate
  • Polyglyceryl-10 Myristate
  • Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate
  • Polyglyceryl-3 Caprylate
  • Polyglyceryl-3 Distearate
  • Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate
  • Polyglyceryl-3-Polyricinoleate
  • Polyglyceryl-4 caprate
  • Polyglyceryl-5 Oleate
  • Polyglyceryl-6 caprylate
  • Polyglyceryl-6 Distearate

    Jaké druhy hydrofilních olejů používat?

    Kdepak, nejde jen o olej. Hydrofilní olejová odličovadla najdete také ve formě tužšího balzámu, tedy nejen jako oleje v podobě, v jaké je znáte. Záleží jen na osobních potřebách a preferencích. A jaký druh oleje zvolit? Můžete vsadit na speciální směsi olejů, které jsou vhodné pro všechny typy pleti. Některým druhům se vyhněte, pokud vás trápí mastná pleť – v tom případě volte lehké oleje bez olejové kyseliny, bambucké máslo a olivový olej nebudou tím pravým. Máte normální až suchou pleť? Pak se fantazii meze nekladou. Hydrofilní oleje vás překvapí nejen dokonalým odlíčením, ale i péčí. A o tu jde, že?
    Wonderful TIP: I u nás ve Wonderful najdete hydrofilní oleje převlečené do kabátku bestselling značek. Kouzelný beauty rituál mastné a suché pleti zařídíte během chvíle s naši žhavou novinkou – odličovacím balzámem od C.Lavie. Obsahuje totiž lahůdky, jako jsou kakaové a bambucké máslo, slunečnicový olej a vitamin E. Balzám s vodou emulguje na jemné odličovací mléko, tak kdo si vychutná večerní masáž? A že máte spíš mastnější pokožku? Nevadí, i pro vás máme delikátní hydrofilní olej od L'Odaïtès. Olej, který funguje stejně a je obohacen o úžasný olej z datle pouštní. 
    A proč si hydrofilní odlíčení zamilujete? Pro jemnost metody a výslednou omamnou hebkost pokožky. Přesvědčíte se?