Menopauza, kterou si užijete? Tady je 15 příznaků, které dokážete zmírnit

Kdepak, žena se menopauze tak docela vyhnout nemůže – ale i tento strašák, který signalizuje ztrátu cyklu, hormonální změnu a ukončení možnosti otěhotnět, může být nakonec příjemný. Vše je možné přijmout – stačí se seznámit dopředu s některými příznaky... a naslouchat svému tělu. No a tak nakonec pochopit, jak průběh menopauzy mírnit. Tady jsou tipy!

Menopauza patří mezi přirozené biologické procesy, které čekají ženu v období mezi 40. a 50. rokem života. Mezi fyzické projevy menopauzy se řadí návaly horka, úzkost, poruchy nálady, zhoršená kvalita spánku a únava. Za vše může hormon estrogen, který je zodpovědný za regulaci ženského reprodukčního
systému. Jak na menopauzu ale vyzrát, když jde o přirozenou součást ženství? Překvapivě snadno!

Jaké jsou příznaky menopauzy?

Máme pro vás 15 častých příznaků, díky kterým poznáte, že je tu čas menopauzy. Kromě nepravidelné periody přichází zmíněné návaly horka, ale i zimnice. Problémy se spánkem mohou doprovázet i nepříjemné změny nálady a noční pocení. Přirozená je i vaginální suchost, změna těla, suchá pokožka a řídnoucí vlasy. Mění se ale také elasticita a pevnost prsou. Ženu v tomto období mohou častěji bolet svaly, může se u ní objevit snížená chuť na sexuální styk. Neméně časté jsou i problémy s koncentrací.

Projevy příznaků se mohou u žen lišit a objevovat v různé intenzitě. Zatímco v pubertálním období ženy hormonů přibývá a vše se mění, tady je tomu naopak – množství hormonů se snižuje. Aby vám příznaky neznepříjemňovaly život, je dobré zaměřit se na sebepéči. Jak na to?

 

Existuje léčba, pomáhá i příroda. Co si vyberete?

Ještě než si řeknete, že asi máte menopauzu, navštivte svého lékaře, obzvláště, pokud je vám méně než 45 let. Právě lékař vám potvrdí její přítomnost a vy se budete moci zaměřit na vhodné řešení menopauzy tak, abyste tímto obdobím proplula v naprosté pohodě. Základní možnosti léčby jsou tyto:

 

Hormonální substituční terapie probíhá za pomoci hormonálních náplastí, tablet, implantátů či gelů – ty nahrazují estrogen, a tak ošálí tělo a zmírní příznaky menopauzy.

Vaginální estrogenové krémy, lubrikanty či zvlhčovače pomáhají mírnit suchost a nepříjemné pocity, které ji doprovázejí.


Kognitivně behaviorální terapie je skvělou možností, jak si pomoci od úzkostí, změn nálad a dokonce i depresí.

 

Základní možnosti pro ženy v menopauze znáte, ale dá se menopauza řešit i jiným způsobem? Ano, je dobré dbát na vyváženou a pestrou stravu a pravidelný pohyb. Pomoci vám může třeba speciální sestava hormonální jógy, která je určena právě pro ženy – a vrací hormonům rovnováhu. Vhodné je užívat i kvalitní doplňky stravy, která mohou také pomoci tělu v harmonizaci během tohoto náročného a stresujícího období.

 

Které doplňky stravy nebo potraviny zařadit při menopauze?

 

  • Lněná semínka. Proč? Jsou plná fytoestrogenů a Omega-3 mastných kyselin. Kromě toho jsou skvělými pomocníky pro zdravý pohyb střev. Lžíci semínek dejte do sklenice, zalijte je vodou a nechte přes noc nabobtnat. Ráno vypijte – tělu dodáte i vitaminy A a E, které slouží nejen ženské kráse.

 

  • Sója je dalším zdrojem fytoestrogenu, má to však malou nevýhodu. Příliš velké množství sóji může zvýšit riziko rakoviny prsou. Vysoká konzumace sóji může narušit fungování štítné žlázy, proto si sóju dopřejte jen občas – zachovejte rovnováhu živin.

 

  • Božská spirulina. Tato řasa je skvělá jako anti-ageing bojovník a nejen to – podporuje i buněčnou regeneraci, energii a náladu. Jak? Obsahuje gama-linolenové mastné kyseliny, které fungují jako prekurzory hormonů. Pomáhá tak s PMS, bolestivými prsy i hormonálním běsněním. Je dokonce velkým zdrojem bílkovin, obsahuje železo, beta karoten, vápník, hořčík a chlorofyl. 
TIP: Spirulinu obsahuje náš Super Food zelený prášek od Kiki Health. Navíc v něm najdete i směs zelených super rostlin, řas a zeleniny, díky kterým jde o zelenou nutriční bombu na každý den. Jde o vysoce kvalitní suplement včetně enzymů, který je vhodný nejen pro stresové období, kterým je menopauza.

 

  • Chlorella, další úžasná řasa, která pomáhá čistit krev a zbavuje tělo těžkých kovů. Je dobrá nejen pro detoxikaci, ale i jako zdroj jódu – tím se stává také skvělým pomocníkem, pokud máte slabost pro zmíněnou sóju, při jejíž konzumaci hladina jódu klesá.

 

  • Znáte camu camu? Camu camu berry milujeme! Bobulovité ovoce původem z amazonského pralesa patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem vitaminu C. Camu camu je nejen silný antioxidant – patří také mezi účinné přírodní léky úzkostí a depresivních stavů, bojovníky proti zánětům v těle a pomocníky pro kvalitní trávení. Živiny však poskytuje také pokožce, která právě v období menopauzy strádá – stačí zmínit podporu optimální tvorby kolagenu, která se s věkem snižuje.
TIP: Dopřejte si  camu camu v podobě kvalitního a čistého prášku, který stačí přidat třeba do smoothie.

     

    Čemu se během období menopauzy vyhýbat?

    Máme pro vás nejen doporučení, ale i pár menších vykřičníků. Na co si dávat pozor, aby se váš stav a nálada nezhoršovaly? Hormony snadno rozhází alkohol, kouření a příliš velké množství kofeinu, pozor na ně. Vyhněte se také průmyslově zpracovaným pokrmům a příliš kořeněným jídlům. Dobré pro tělo nejsou ani šumivé nápoje a sladké potraviny, tedy sladkosti. Co se týká léků, které užíváte běžně, je dobré jejich interakci s doplňky pro toto období konzultovat s vaším lékařem.

    A náš velký tip na závěr? Buďte ke svému tělu i nadále laskavá – a uvidíte, jak vás tato (láska)vost podpoří na cestě menopauzou. Váš jídelníček ozvláštněte třeba chutnými a zdravými smoothie koktejly – a čas od času si nezapomeňte udělat radost, pohladit se... a odměnit se. Třeba u nás ve Wonderful :)