Letní květinová mánie – hydroláty se vám dostanou pod (na) kůži!

Květinové hydroláty jsou naprosto wonderful – prostě takový malý poklad z přírody. Jsou úžasné nejen při použití na pleť – dokáží ještě mnohem více, než zkrášlit pokožku. Proč jsou tak výjimečné a jak je používat?

Hydrolát, hydrosol nebo květová voda ani zdaleka nemusí pocházet jen z květů rostlin. Získává se totiž také třeba z kořenů, větviček, jehličí nebo semen. Esenciální voda je produktem parovodní destilace toto nejlepšího, co rostliny mají. Z čeho pochází slovo hydrolát? Přece z latinského hydro (voda) a francouzského označení pro mléko lait – a to proto, že primární tekutina, která vyjde z destilačního přístroje, má mléčně bílou barvu. Aromatická voda může být vedlejším produktem při výrobě éterických olejů. Co však není hydrolát? Květová voda, obohacená o alkohol či jiné syntetické konzervanty pro prodloužení životnosti. Proto při výběru té pravé květinové vody zkoumejte složení – ostatně jako vždy.

TIP: Jak poznáte v INCI pravý hydrosol/hydrolát? Ve složení je uvedena pouze jediná složka a tou je právě hydrolát. V některých případech však může být přidáván přírodní konzervant v podobě fermentovaného kořene z ředkve.

Květinová voda? Vždy při ruce!

Variabilní použití květinových vod dělá z hydrolátu multifunkčního pomocníka, který se nikdy neztratí – na kosmetické poličce v koupelně, stejně jako v kabelce na cestách. Hydroláty mají PH velmi podobné pokožce a vlasům, proto jsou vhodné na všechny typy pleti. Co všechno s nimi můžete dělat? Je toho tolik! Mohou nahradit vodu v suchých pleťových maskách, můžete je používat pro hydrataci pleti, osvěžení vlasů nebo fixaci make-upu. Hodí se však také na poraněnou pokožku, kterou zklidní a šetrně dezinfikují. A nejen to – vlastně se mohou užívat i vnitřně – čisté květinové vody dokáží ozvláštnit pokrmy a nápoje z celého světa. A proč je nedat z ruky? Pro jejich velkolepé vlastnosti. Protože:

  • jsou protizánětlivé a ocení je i aknózní nebo citlivá pokožka.
  • jsou aromaterapeutické – potěší doslova všechny vaše smysly.
  • dokáží uklidnit namáhanou nebo citlivou pokožku se sklony k zarudnutí.
  • osvěžují, hydratují a povzbuzují (zkuste třeba mátovou vodu, ach...).
  • tonizují pokožku. Tečka. 

Na co si dát pozor?

Není hydrolát jako hydrolát. Nezapomeňte vybírat s rozumem v hrsti. Kromě složení dávejte pozor na podezřele nízké ceny. Zatímco dříve se při destilaci používal litr vody na kilogram rostlinné části (květy, listy atd.), dnes může být použito až 20 litrů vody – a i tak může být výsledná tekutina označena jako hydrolát. Květinová voda by měla být v BIO (organické) kvalitě – mějte jistotu, že na sebe aplikujete tekutou přírodu a ne pesticidy, herbicidy nebo jiné toxické látky. Naše oblíbené květinové vody Dabba vynikají šetrnou technologií destilace – ta probíhá pomalu a při nižších teplotách, než je běžné. Lotyšská Dabba navíc používá vodu z pramene – a tak máte jistotu, že v každé lahvičce najdete jen to nejlepší, co skandinávská příroda nabízí. Chcete-li se jako my zamilovat do skutečně kvalitních organických květinových vod, vyberte si třeba:

Březová voda

Březová voda má čistící schopnosti – zamiluje si ji mastná a smíšená pleť. Zjemňuje a uklidňuje pokožku. Náš tip? Používejte ji také jako vlasovou vodu, pokud vás trápí mastící se vlasy. Po umytí šamponem vmasírujte do pokožky hlavy.

Řebřičková voda

Trápí-li vás problematická pleť, nespletete se s řebřičkovou vodou. Čistí a tonizuje i pokožku se sklony k pupínkům. Dokáže uklidnit podrážděnou pleť, tlumí zarudnutí a zánětlivé projevy. Právě aknózní pleť netrapte chemií a drsnými přípravky – zkuste to jemně. Výsledky vás překvapí.

Vřesová voda

Vřes je zajímavá a velmi odolná rostlina – a vřesový hydrolát poskytne své silné antioxidační vlastnosti všem typům pleti. Revitalizuje, tonizuje a hydratuje. Navíc pokožku chrání před volnými radikály. Ideální do města a na cesty!

Mátová voda

Nebudeme lhát, tohle je naše srdcovka. Osvěžující mátovou vodu oceníte nejen v létě. Dodá energii i té nejunavenější pleti – a dokonce i vám. Osvěžuje, revitalizuje, probouzí a obnovuje pokožku. Obnovuje elasticitu pokožky a dokáže osvěžit mdlé vlasy.

Heřmánková voda

Kouzelný heřmánek jistě znáte. Heřmánková voda zklidňuje a zjemňuje – je vhodná pro suchou, namáhanou, zralou a citlivou pleť. Jemně tonizuje a samozřejmě hydratuje. Navíc je ideální i pro nejjemnější dětskou pokožku.

Malinová voda

Voda z listů divokých malin obnovuje rovnováhu pleti. Hodí se tak pro smíšenou nebo normální pleť. Osvěžuje a nechává pleť hydratovanou a rozjasněnou. Zkrátka krásnou.

A kterou si vyberete vy?

TIP: Vysušuje vám šampon pokožku hlavy? Přidejte do něj hydrolát. Zmírní vysušující vlastnosti tenzidů, které šampony obsahují. A nebo... vyměňte šampon za šetrnou přírodní variantu.