5 tipů, jak se přirozeně chránit před sluncem

První jarní paprsky jsou konečně tady – a s nimi přichází přesně ta doba, kdy je potřeba uvažovat nad ochranou před sluníčkem. Kdepak, před UV zářením vás neochrání jen ty chemické a škodlivé filtry, které najdete ve složení běžných opalovacích přípravků. Jako vždy totiž existuje příjemná a přírodní alternativa, která vás spolu s našimi tipy a triky ochrání od hlavy až k patě – a vy si tak budete moci vychutnat zdravý pobyt na milovaném slunci. Inspirujte se – jde to i jinak. Snadno a přirozeně!

Tip číslo 1: Vitamín D

Biosolis, organic suncare

Chcete být chránění před sluníčkem? Tak to je čas si jej pravidelně nadávkovat, aby se vám v těle vytvořil vitamín D. Tento vitamín, který si tělo produkuje, má na svědomí slunce – a představte si, že dokonce před sluníčkem pomáhá chránit. Proto je nejvyšší čas na jarní procházky, pravidelnou kávu na nějaké hezké kavárenské zahrádce nebo na jarní běžeckou rutinu. Sbírejte paprsky, abyste měli dostatek vitamínu D, je to hračka – a jako bonus nasbíráte také endorfiny. O váš úsměv bude postaráno.

Tip číslo 2: Oblečení a doplňky

Biosolis, organic suncare

Dalším ochranným prvkem je docela banální záležitost – jsou to vaše běžné oděvy. Nejméně propustnou látkou je bavlna, proto se v slunné dny vyhýbejte umělotinám. Bavlna je příjemná, přírodní a ještě funguje jako kvalitní ochranný prvek před UV zářením. K oblečení je však potřeba přidat také doplňky – nejen ať dobře vypadáte, ale ať jste chránění všude. Nejrizikovějšími místy bývá hlava, uši, ramena a krk. Krásný trendy slamák, bavlněná šála a sluneční brýle se ve vaší kabelce zaručeně neztratí.

Tip číslo 3: Fyzické filtry

Nejsou filtry jako filtry. Zatímco syntetické filtry se mohou dostávat do organismu, fyzické filtry zůstávají na pokožce a odrážejí UV záření jako zrcadlo. Patří mezi ně oxid zinečnatý a oxid titančitý. Oba tyto filtry je vhodné používat, ale doporučujeme vyhýbat se nano částicím – nano částice se totiž také mohou dostat do organismu. Zatím sice nejsou potvrzená konkrétní rizika, ale právě proto není jasné, zda jsou v této formě minerální filtry bezpečné. Zůstaňte tedy u těch přírodních přípravků, které neobsahují nano částice. V ideálním případě mohou být opalováky obohaceny o aloe vera výtažky nebo džus, protože tato rostlina má hydratační, regenerační a chladivé účinky na kůži – ochrání pokožku před vysoušením při slunění. Zkrátka a dobře – ideální spojení.

Tip číslo 4: Vyhněte se zlaté hodince

Nejsilnější slunce sice láká k opalování, ale je také nejnebezpečnější. Za takový čas je považována doba mezi 11 a 15 hodinou. Ostrému slunci se rozhodně vyhněte. Sluníčko totiž krásně opaluje i mimo tento rizikový čas – navíc tělo tvorbu melaninu, který způsobuje krásné zbarvení kůže, produkuje pouze po omezenou dobu – překvapivě vám tak stačí i pravidelná půlhodinka na slunci. Celodenním sluněním nezískáte výraznější opálení, naopak se vystavujete riziku stárnutí nebo v horším případě poškození kůže.

Tip číslo 5: začněte uvnitř

Biosolis, organic suncare

Zdravé tělo, správná obranyschopnost. Ano, tělo dokáže velké věci – umí se dokonce chránit před UV zářením. Pokud ho chcete na léto připravit a nakopnout, naordinujte si některé z dobrot, které vám s tím pomůžou. Můžete pít zelený nebo matcha čaj. Osvěžující nápoj v ledové podobě doplňte dalšími antioxidanty. Ty totiž chrání organismus před volnými radikály. Některé dobrůtky navíc obsahují karotenoidy, dopřát si můžete třeba vodní meloun nebo svěží BIO rajčátka. Je libo gazpacho? Neprohloupíte ani přísunem omega 3 mastných kyselin, které můžete tělu dopřát v podobě chia semínek nebo třeba vlašských ořechů. Naopak je dobré přemýšlet nad tím, co jíst nechcete. Průmyslově zpracované potraviny a cukry mohou podporovat tvorbu zánětů v těle – nahraďte je tedy poctivými potravinami, ovocem a zeleninou. Přidejte ještě pitný režim a máte vyhráno – a vaše rande se sluncem může začít!

Biosolis, organic suncare

V naší nabídce najdete značku solární kosmetiky, které jsme naprosto propadli. Jmenuje se Biosolis a je zcela přírodní. Protože nám jde především o zdraví vaše i vaší pokožky, testovali jsme poctivě na vlastní kůži. Chcete tedy šetrné opalovací přípravky s obsahem minerálních filtrů, které jsou určeny pro děti, dospělé, i pro tu nejcitlivější pokožku? Nespletete se právě s touto kolekcí, která vás pohladí a doslova rozmazlí – a nechá slunce aby se stalo vaším přítelem. Napořád.