Polyacrylamide

Polyakrylamid

 

Hodnocení: Nepřijatelné

Původ: Chemický

 

Akrylamid je bílá krystalická látka bez zápachu, má chemický původ. Přirozeně se ale vytváří v potravinách, které jsou upravované pečením nebo smažením při teplotě 120 °C a nízké vlhkosti z cukrů a aminokyselin, které jsou v nich obsaženy.

Akrylamid je součástí hranolků, kávy, bramborových lupínků, chleba, sušenek a dalších tepelně upravených pokrmů.

Najdeme jej také v tabákovém kouři. Co se týče jeho použití, je zastoupeno v mnoha různých průmyslových odvětvích. Je součástí lakýrnictví, obalové techniky, přidává se jako příměs do lepidel a průmyslových barev, hraje roli při výrobě papíru, plastů (polymerů a kopolymerů) a úpravě vody.

V kosmetice se používá jeho polymer polyakrylamid, funguje jako filmotvorné činidlo, stabilizátor. Přidává se do vlasové kosmetiky, barev na vlasy, zlepšuje pevnost účesu.

Neproniká do kůže, ale ucpává póry a pomáhá tak vzniku infekčních ložisek.

Akrylamid, potažmo polyakrylamid, je toxický a vyvolává alergické reakce.

Může způsobit otravu, je dráždivý pro kůži, sliznice a oči, poškozuje centrální nervový systém. Zasahuje nepříznivým způsobem vnitřní nereprodukční orgány.

Způsobuje zmatenost a halucinace, ospalost, závratě, nadměrné pocení končetin.

V potravinách potenciálně zvyšuje riziko vzniku rakoviny, poškozuje buňky DNA, je stále testován. Je toxický pro vnitřní orgány.

Celoživotní používání kosmetických prostředků obsahujících polyakrylamid může představovat nepřijatelně vysoké riziko výskytu rakoviny z důvodu zbytkového akrylamidu obsaženého v přípravcích s propylamidem.