Niacin
Kys. nikotinová, niacin (vit. B3)
Hodnocení: Výborné
Původ: Rostlinný
Vitaminový antioxidant, zmírňuje podráždění, chrání pokožku, regulátor buněčného metabolismu, proti stárnutí, lifting, zmírňuje záněty, vyživuje a léčí pokožku.
Pojmem vitamin B3 (niacin) se v přírodě označuje souhrnně dvojice kyselin – kyseliny nikotinové a nikotinamidové. Niacin je jedním z vitaminů skupiny B.
Působí především v játrech, kůži, střevech a kostní dřeni. Tento vitamin je důležitý k uvolňování energie ze sacharidů.
Důležitým zdrojem niacinu jsou mléčné výrobky, drůbež, ryby, libové maso, ořechy a vejce.
Niacin podporuje funkci zažívacího ústrojí, kůže a nervů, udržuje normální tělesný růst a přiměřenou zásobu energie, podporuje syntézu žlučových solí, potřebných pro trávení tuků a vstřebávání živin rozpustných v tucích (vitamíny A , D, E a K).
Vitamin B3 také reguluje syntézu hormonů (tyroxin, inzulín, růstový hormon). Pomáhá udržovat zdravý mozek, zmírňuje deprese a úzkostné stavy.