Mannitol
Manitol (cukerný alkohol)
Hodnocení: Výborné
Původ: Rostlinný
Mannitol je cukerný alkohol, který se běžně nachází v přírodě, a to ve stromech (jasan), mořských řasách, olivách, fících, houbách nebo celeru. Má podobu bílé krystalické látky sladké chuti a je bez zápachu.
Vyrábí se fermentací (kvašením) glukózy či průmyslově hydrogenací speciálních glukózových sirupů a sladidel. V potravinářství se nachází pod označením E421 a používá se zde jako stabilizátor, sladidlo, zvlhčující látka, a také rozpouštědlo barviv a aromat.
Jako sladidlo je vhodný pro diabetiky, protože nezvyšuje hladinu inzulinu a má menší kalorickou hodnotu než cukr.
Nezpůsobuje toliko zubního kazu jako běžný cukr, a proto se využívá při výrobě žvýkaček. Přidává se do výrobků bez cukru, cukrových polev, sladkostí, želé, nízkoenergetických jídel apod.
V lékařství se roztok s obsahem mannitolu podává nitrožilně při náhlém selhání ledvin nebo při otoku mozku, zvyšuje totiž tvorbu moči a působí proti otokům. Ve vyšších dávkách však může způsobit nevolnost, zvracení a nadýmání.
V kosmetice se primárně používá jako zvlhčovadlo (chrání kosmetické přípravky před dehydratací a stejně tak chrání i pokožku), ale také jako plnidlo.
Kromě toho, že pokožku hydratuje, používá se jako nosič pro aktivní složky a dodává sladkou chuť např. balzámům na rty.
Všeobecně je považován za bezpečnou látku. E421